Blåkråka på nära håll (Kenya dag 7:5)

Jag minns när fotograferna på Norrtelje tidning var till sig för att blåkråkan hade siktats i Roslagen. Det var en stor nyhet tyckte de fågelskådande kollegorna och levererade bilder som jag skulle skriva text till.
Nu har jag själv sett blåkråkan i verkligheten. det hände på sista gamedriven på sista safaridagen i Kenya julen 2011. Vi kom körande när jag fick syn på en färggrann fågel i en buske. chauffören stannade snällt och backade tillbaka så vi fick ta oss en titt på den vackra fågeln som satt i toppen av en buske.
Inför det här inlägget så sökte jag lite information och kunde konstatera att blåkråkan är ännu mer sällsynt i Sverige än den var på 1980-talet. Under perioden 1992-2004 lär det bara ha siktats 18 individer i Sverige. Blåkråkan häckar bland annat i norra Afrika, södra och sydöstra Europa. Den övervintrar framför allt i östra Afrika. Det finns två underarter och den jag ser i Kenya tillhör samma som den som häckar i Europa. Den jag såg i Indien i januari i år hörde till en annan undegrupp.

20130303-021317.jpg

Detta är ett inlägg dag 40 i utmaningen #blogg100. Jag har antagit utmaningen för skriva klart inlägg från ett antal olika resor de senaste åren. Just nu skriver jag om en resa till Kenya jul och nyår 2011.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s