Protyp för Potala palace (#blogg100 dag 61)

Shigatse Dzong ser ut som en mindre kopia av Potala palace.

 Shigatse, som är den andra största staden i Tibet, har sitt eget Potala palace. Det är Shigatse Dzong som byggdes på 1600-talet som en prototyp för Potala palace. Det är mycket mindre, men ändå förvillande likt när man får syn på fortet högt uppe på en klippa. 

Fortet i Shigatse förstördes 1961 efter kulturrevolutionen. Det bokstavligen revs sten för sten. Men 2005 satte man igång att bygga upp palatset igen med ekonomiskt stöd från Shanghai. Rekonstruktionen har gjorts utifrån gamla fotografier. Det är byggt med nytt material, men fasaderna har sedan klätts in med gamla stenar. Numera finns det ett museum om tibetansk kultur i byggnaden, som jag tyvärr inte hade tillfälle att besöka.

Den bästa vyn över fortet fick jag från den gamla stadsdelen i Shigatse. Dit tog vi oss efter besöket i Tashilhunpo klostret för att gå på marknad. Själva marknaden i de gamla kvarteren erbjöd mat och hantverk. För egen del lämnade jag snart marknaden och tog en promenad i de smala gränderna intill. Det var då jag också kom närmare Shigatse Dzong och kunde se byggnaden. 

I gränderna kom man också närmare det vardagliga livet. Där förekom både tvätt och matlagning ute på gatan, medan barnen sprang runt och lekte.

Detta är ett inlägg dag 61 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s