Läraren utser sin nästa lärare (#blogg100 dag 60)

Tre stupor i Panchen lamas säte, Tashilhunpo klostret. Shigatse, Tibet.

 Panchen lama var ett nytt begrepp för mig när jag gjorde resan i Tibet 2014. Dalai lama hade jag hört talas om och visste en del om. Även att det finns andra lamor som är religösa lärare. Dalai lama är den högsta religösa ledaren inom den tibetanska buddhismen och var också fram till 1951 den mäktigaste politiska ledaren i Tibet.

I Lhasa besökte vi platser där Dalai lama bott och verkat. Vi lärde oss att när Dalai lama dött så söker de tibetanska munkarna efter hans reinkarnation, ett litet barn. De första två Dalai lama levde på 1400-talet men fick inte titeln förrän efter sin död. Det var först i mitten av 1500-talet som en levande person identifierades som Dalai Lama.

I Shigatse är det Pachen lama som är i fokus eftersom Tashilhunpo klostret i Shigatse är hans säte. Panchen lama är den näst högsta religösa ledaren samt ansvarig för att finna den återfödda Dalai lama och vara dennes lärare. Det var den femte Dalai lama som instiftade ämbetet på 1600-talet. Men även när det gäller Panchen lama har ytterligare tre identifierats efter sin död.

Kamerorna smattrar när fotograferna får syn på den gamla munken i gränden på Tashilhunpo klostret.

 Det är Panchen lama som lär upp barnet, den reinkarnerade Dalai lama. När Panchen lama dör så utser den vuxna Dalai lama en ny Panchen lama och lär i sin tur upp honom.

Men när det gäller den elfte Panchen lama så har det uppstått en konflikt. När Dalai lama 1995 utsett det barn som skulle uppfostras till nästa Dalai lamas lärare så hävdade den kinesiska regeringen att det var deras sak att utse Panchen lama och utsåg därför ett helt annat barn till ämbetet. Den som Dalai lama utsett sattes i skyddshäkte och ingen vet vad som hänt honom.

Den här schismen mellan de tibetanska buddhisterna och den kinesiska regeringen är minst sagt låst. Men trots det fortgår klosterlivet i Shigatse. Precis som i alla andra kloster i Tibet ser vi både unga och gamla munkar samt en hel del besökare.

Den yngre munken lär sig städa under den äldre munkens ledning.


 

Detta är ett inlägg dag 60 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s