Den försvunna trädgården (Cornwall 2010 dag 2:2)

Heligan garden i Cornwall var länge en försvunnen trädgård men återupptäcktes 1990 och har sedan restaurerats.Tänk att en trädgård som funnits i några hundraår kan försvinna. Men ännu mer förvånande att den kan återfinnas och återuppväckas. Det är vad som hänt The lost garden of Heligan.
På Heligan har familjen Tremayne bott i över 400 år. Från slutet av 1700-talet arbetade man med att anlägga och sköta en fantastisk trädgård med hjälp av många anställda och duktiga trädgårdsmästare. Men i samband med första världskriget blev många inkallade och trädgården börjase förfalla. Efter andra världskriget föll den helt i glömska och förföll till oigenkännlighet.
Det var först 1990 som entreprenörsskap och entusiasm ledde till att trädgården återupptäcktes och restaureringen kunde börja.
Idag är det en spännande plats i Cornwall att komma till med olika trädgårdar och spännande installationer. Utöver klassiska blomsterodlingar och köksträdgårdar finns här en egen djungel. I en långsträckt brant ravin växer stora Rhodedendron sida vid sida med Gigantiska Redwood pines, mer kända från Kalifornien, bananplantor och massor av bambu. Hela området har grävts ut och tonvis med lera fraktats bort för att djungeln återigen skulle kunna växa och allmänheten få möjlighet att vandra i dalgången.
Efter turen i ravinen väntade fler överraskningar på oss vandrare. Utmed Woodland walk har några konstnärer fått möjlighet att skapa konst i förening med naturen. Grey lady, Mudmaid och Giant’s head är namnen på verken. Mest fascinerande var nog Mudmaid, denna fridfulla kvinna med en kropp av ett gammalt träd som fallit till marken och tänkts av gröna växter och ett huvud som konstnärerna fått att smälta in i naturen.
Det var många intryck som snurrande i huvudet när vi lämnade Heligan garden och via småvägar fortsatte vår vandring ner mot kusten och det lilla fiskeläget Mevagissey. Här härskade solvärmen mellan de höga klipporna vid hamnen men ute på piren blåste det friskt över Engelska kanalen på dess väg ut mot Atlanten.I Heligan garden i Cornwall finns flera naturnära konstverk. Detta är mudmaid.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i Vandring och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s