Vintillverkning som hantverk (Cornwall 2010 dag 2:1)

Vinprovning på Bosue vineyard utanför St Austell i CornwaööVårt första stopp i Cornwall var ”Bosue vineyard”. Där har Paul och hans familj exprimenterat med vinordling i 14 år. Medan vi går runt och tittar på hans cirka 4 000 vinstockar beskriver han hur allt görs för hand.
Här låg förr en kycklinguppfödning så åkermarken är egentligen för näringsrik för vinstockarna. Men genom att plantera pil och eukalyptos har marken förberetts. Efter hand som jorden blir användbar har druvsorter som Rondo, Phoenix, Regent och Orion funnit sig till rätta på gården. Alla sorterna har sitt ursprung i nordeuropa och är tillräckligt tåliga för att passa i England.
Allt arbete med vinrankorna sker för hand. De klipps tillbaka för att växa rätt och lövverket hålls tillbaka för att solen ska kunna nå druvklassarna och få dem att mogna.
Varje höst när det är dags att skörda kommer släktingar och vänner för att hjälpa till. Paul står för mat och dryck medan vännerna jobbar.
Alla druvklassar plockas för hand. Druvorna skiljs från grenarna via en handvevad maskin som separerar delar och krossar druvorna. I en särskild tunna pressas druvsaften fram med hjälp av vattentryck. Sedan fortsätter processen med olika delar av hantverket. Det enda som inte görs hos Bosue vineyard är att förse flaskorna med mousserande vin med dess speciella kork.
Efter rundvandringen på ägorna och i lokalen för vintillverkning är det dags för provsmakning. Medan solen skiner över de gröna ängarna står vi med var sitt glas med lite knastertorrt mousserande vin i och känner att livet i Cornwall är ganska underbart.
Det var en fin start på vandringsveckan.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i Vandring och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s