Barkhor en gata fylld av knäfall (#blogg100 dag 38)

Jokhangtemplet vid Barkhor torget byggdes redan på 600-talet.

Det finns två riktiga måsten i Lhasa i Tibet. Det är Jokhangtemplet och Potalapalatset, båda finns på UNESCOs lista över världsarv liksom sommarpalatset Norbulingka. Det är Potala Palace som dominerar i stadsbilden, men det är runt Jokhangtemplet som det mesta kretsar.

Hela den gamla stan i Lhasa är ett område med extra övervakning. Alla som ska in i området måste passera en säkerhetskontroll där väskor röntgas och besökare får passera en metalldetektor. Men när man väl passerat kontrollen så rör man sig fritt i bland pilgrimer och handelsmän. Det är lätt att dras med i strömmen runt Jokhangtemplet, en 800 meter lång vandring runt templet, en kora. De flesta går som vi andra runt, men många pilgrimer tar sig fram knäfallande eller snarare genom att lägga sig raklånga på marken. I bästa fall har de handskar och knäskydd, men en del gör sin kora utan något extra skydd. Många skyddar händerna med träplattor som ger smattrande ljud när de förflyttar sig runt helgedomen.Många pilgrimer samlas för bön vid sidan av entrén till Jokhangtemplet.

Men för många är vandringen runt templet en inköpstur. Hela Barkhor street, som gatan heter, är kantad av butiker. Här finns traditionella tibetanska kläder, konstbutiker och massor av souvenirer.

Även vid entrén till Jokhangtemplet samlas tillresande pilgrimer för bön och knäfall. Templet anses vara det heligaste templet i Tibet. Det byggdes redan på 600-talet (639-647)  för att inrymma en Buddha-bild.Från takterasserna kan man studera folkvimlet på Barkhor torget.

Framför Jokhangtemplet finns det stora öppna Barkhortorget men bakom och vid sidorna är templet omringat av gammal bebyggelse. Det är inte länge sedan som även Barkhortorget var bebyggt och husen skymde templet.

Både inne i den gamla stadsdelen och på gatorna runt om finns det gott om restauranger och många av dem erbjuder takserveringar där man kan sitta i lugn och ro och studera folkvimlet.Detta är ett inlägg dag 38 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.
Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s