Xining en gammal knutpunkt (#blogg100 dag 18)

TV-tornet syns över stora delar ax Xining.

Efter ett par intensiva dagar i Beijing (Peking) var det dags att börja resan väster ut. Vi inledde med en flygresa till Xining i Qinghai provinsen, där vi tillbringade större delen av dagen i väntan på tåget till Lhasa. Xining har varit en knutpunkt på den så kallade Sidenvägen och också varit porten till Tibet. Mycket av staden förstördes under uppror i slutet av 1800-talet. 1927 drabbades staden av en mycket stor jordbävning där 200000 omkom.

Idag är Xining ett expansivt samhälle med massor av nybyggen. Sedan 1959 finns det järnvägsförbindelse från resten av Kina till Xining. 1984 var järnvägen till Golmud klar och sedan 2006 har man tågförbindelse hela vägen till Lhasa. I augusti 2014 kunde en utbyggnad av järnvägen från Lhasa till Shigatse invigas. I planerna ingår att järnvägen ska byggas ut hela vägen till Kathmandu i Nepal. 

Vi hann med både ett längre museibesök och en rejäl promenad i centrala Xining innan det var dags att infinna sig på järnvägsstationen och tåget till Lhasa.Xining är en miljonstad med massor av nybyggnation.Detta är ett inlägg dag 18 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s