Idag tänker jag på Nepal (#blogg100 dag 57)

Det är vackra gröna dalar i Kathmandus omgivningar. Just den här utsikten är från Dhulikhel utanför Kathmandu i riktning mot Himalaya.

Idag skulle jag skrivit om Shigatse i Tibet och den kommande veckan om färden till Mount Everest basecamp. Därefter skulle jag ägna tid åt resan från det karga Tibet till det gröna Nepal och de fantastiska platser vi besökte där. Men idag går tankarna hela tiden till Katmandudalen i Nepal och den fruktansvärda jordbävning som drabbat området under helgen. Det talas om att mer än 2500 har omkommit och mer än 5000 skadats och siffrorna väntas stiga.

Jag läser nyheter och försöker förstå vilka områden som drabbats. Jag tittar på mina bilder och försöket minnas på vilka platser de är tagna. Jag undrar hur det gått för människor som finns på mina bilder och andra jag mött i Nepal.

Jag började ladda upp bilder på Flickr från resan till Kina, Tibet och Nepal direkt när jag kom hem i augusti 2014. Men eftersom jag vill gå igenom bilderna, välja ut vilka jag vill använda och identifiera var de är tagna så tar det lite tid. Under september hade jag hunnit gå igenom alla bilder från Tibet och publicerat ett urval av dessa på Flickr. De första bilderna från Nepal var lätta att välja ut, men när jag kom till bilderna från Pashupatinath, ett hinduiskt tempel vid floden Bagmati, så tog det stopp. Jag funderade mycket över vad som är ok att visa på bild och vad som är för privat. (Det har jag planerat att ta upp i ett eget inlägg senare i vår.)  

En vanlig gata i Kathmandu.

Eftersom de återstående bilderna från Nepal saknas på Flickr kunde jag inte snabbt identifiera mina foton från Kathmandu och alla de olika världsarven vi besökte. Men jag har tittat på bilderna och funderat över människorna jag mött och platserna jag sett. 

Ikväll har jag tagit fram mina minnesanteckningar och jämfört med mina bilder från de smala gatorna i Thamel, de tre Durbar squares som finns i Kathmandudalen och de två stora buddhistiska stuporna som vi besökte. Vi såg såvitt jag minns rätt sex av de sju områden och byggnader som finns på UNESCOs världsarvslista. Nu läser jag i nyhetsflödet att fyra av sju världsarv har skadats. Det känns overkligt, men ännu mer ofattbart är den kastrof som drabbat människorna i Nepal.

Veckan som kommer ska jag försöka publicera mina bilder från Kathmandu samtidigt som jag fortsätter att skriva om resan i Tibet och vägen till Nepal. 

Själva Kathmandu är ett tätbebyggt område men mycket varierande bebyggelse. Här finns nya moderna hus och gamla tätbebyggda stadsdelar.

Detta är ett inlägg dag 57 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s