Ögonen som ser allt (#blogg100 dag 54)

Buddhas bistra ögon ser allt.

När man har en lång transportdag så är det också roligt om den kan fyllas med intressanta rastplatser. Två bergspass på över 5000 meter och vacker natur kan räcka långt. Men på resan från Lhasa till Shigatse blev det också tillfälle till ett uppehåll i Gyantse. En liten stad på över 3900 meters höjd. En gång var det Tibets tredje största stad och ett viktigt fäste för att bevaka den södra tillfarten till Lhasa.

På långt håll syns dzongen, befästningen, i Gyantse.

 Redan på långt håll när man närmar sig Gyantse ser man resterna av en befästning på en bergstopp, den så kallade dzongen. Likt ett örnnäste ligger den på klipptoppen. Jag hittar olika uppgifter om när fortet byggdes. Här har funnits ett försvar åtminstone sedan 800-talet. Murarna runt staden byggdes redan på 1200-talet och det fort som syns idag byggdes i slutet av 1300-talet. Befästningen förstördes vid den brittiska invasionen 1903-1904.

Den största stupan i Tibet, Kumbum i Gyantse.

Nu var det inte dzongen som vi skulle besöka utan det stora klosterområdet bakom skyddande murar nedanför klippan. Palkhorklostret byggdes i början av 1400-talet. Det mest spektakulära inom klosterområdet är Kumbum, den stora stupan. Med sina nio våningar och ett 70-tal kapell anses den vara den största stupan i hela Tibet.

Palkhorklostret i Gyantse ligger innanför skyddande murar och i skuggan av det gamla fortet.

Detta är ett inlägg dag 54 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s