Väntan vid Yamdrok för vi hade åkt för fort! (#blogg100 dag 50)

Vid den vackra Yamdrok stannade vi både för att titta på sjön och för att inte komma fram till nästa kontroll för snabbt.

 Det regnade och det var dålig sikt så efter att ha tagit oss förbi Kamba La på 4794 meter och besökt toaletten fortsatte vi neråt för att stanna vid Yamdroksjön. Normalt ska man kunna se dalgången mot Lhasa från passet och samtidigt också kunna se den vackra sjön på andra sidan toppen. Men eftersom vädret inte var med oss var det lika bra att åka ner till själva sjön som ligger drygt på 4440 meters höjd. Dels blåste det mindre där och dels var det lättare att andas nere vid sjön. Väl nere vid vattnet lättade dimman även om det fortfarande kom ett lätt regn. 

En by med odlingar vid stranden av Yamdroksjön i Tibet.

 Yamdroksjön är en av de tre största sjöarna i Tibet. I den västra delen finns också regionens största vattenkraftverk. Sjön har alltid varit viktig för Tibet och är dessutom mycket fiskerike. På sluttningarna närmaste sjön finns gott om både odlings- och betesmarker.

För vår del fick vi stanna en stund extra vid sjön. Vi hade nämligen passerat det höga passet för snabbt? Det vill säga att innan vi började köra upp för passet vid Kamba La så var våra chaufförer inne på en av många kontrollstationer för kontroll och registrering. När vi lämnar området ska de in på en ny kontroll. Då gäller det att varken ha varit borta för kort eller för lång tid. Har det gått för fort kan de anklagas för fortkörning och tar det för lång tid kan bli förhör om vad vi egentligen gjort.

Men till slut är det dags för oss att fortsätta vår resa på högplatån.

Yamdrok är en av de tre största sjöarna i Tibet. Här liksom på många andra ställen finns det massor av böneflaggor uppsatta.

Detta är ett inlägg dag 50 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.


Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s