När hela toalettkön skrattade (#blogg100 dag 49)

Efter flera timmars bilfärd och dessutom ha suttit på helspänn under den vådliga färden uppför berget så var ett toalettbesök nödvändigt. I Kina består toaletterna oftast av en ståplatta där man får sätta sig på huk. Det är inte riktigt min modell. I närheten av passet Kamba La fanns en offentlig toalett. Det var ett betonghus i sluttningen där toaletterna bara bestod av ett stort hål i golvet även om det fanns en dörr att stänga om sig. Trots att det var långt ner till marken var stanken där inne obeskrivlig. Men nöden har ingen lag.

Jag insåg snabbt att det skulle bli svårt att sitta på huk, hålla balansen och samtidigt undvika att långbyxorna blöttes ner på det söliga golvet. Jag bestämde mig raskt för att ta av långbyxorna i rummet med handfat och hänga upp dem i trygghet över dörren in till damtoaletten. När det var min tur att gå in så lämnade jag över kameran till en medresenär för att ha händerna fria och kunna hålla balansen.

När jag kom ut från själva toaletten till rummet med handfat hade medresenärerna före mig tagit sig ut i friska luften igen och i kön som väntade stod en stor grupp kinesiska kvinnor. Där kom jag i trosor och regnjacka. Det var nog länge sedan som det skrattats så glatt från en toalettkö.

Mina långbyxor hängde i tryggt förvar på dörren och väntade på sin ägare. Jag ska erkänna att min balans inte alltid är den bästa. Men döm om min förvåning när jag ställde mig på ett ben för att börja ta på mig långbyxorna. Då tar kvinnan längst fram i kön ett stadigt tag i mig så jag inte ska trilla. När jag byter ben så byter hon arm så att jag fortfarande har ett bra stöd.

Även om vi inte kunde prata med varandra så skrattade vi gemensamt åt denna västerländska kvinna (det vill säga jag) som var en främmande fågel på toaletten och klädde av mig redan innan jag gått in. Ett leende och ett gott skratt tillsammans med en hjälpande hand kan bidra till att det känns som man ändå lyckats kommunicera. Utanför väntade mina medresenärer och undrade hur ett besök på stinkande toalett kunde vara så roligt.

Det här toalettbesöket lär jag inte glömma i första taget.

 

 

 

 

 

 

Detta är ett inlägg dag 49 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.

 

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När hela toalettkön skrattade (#blogg100 dag 49)

  1. livsglimtar skriver:

    Ett härligt inlägg!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s