Många trappsteg i Potalapalatset (#blogg100 dag 42)

  

Det är mycket brant att ta sig upp i Potalapalatset.

 Potalapalatset ligger på en klippa i centrala Lhasa och är en egen utmaning. Det är högt, det är brant och det är många trappsteg. Det lär vara 400 trappsteg och 13 våningar. Själva byggnaden har 999 och ett halvt rum även om jag ofta ser uppgiften om mer än tusen rum. Jag vill minnas att jag läst någonstans att det bara är i himlen som det får finns tusen rum och därav den udda siffran 999 1/2.

Det första palatset började byggas redan på 600-talet men var en mindre byggnad. Det nuvarande palatset uppfördes på 1600-talet. Läget på den röda klippan, Marpori, på 3700 meters höjd ansågs som strategisk mellan Drepungklostret och Jokhangtemplet. 

Potalapalatset är en kombination av befästning, administration, kloster och tempel, vilket de olikfärgade delarna skvallrar om. De röda delarna har uteslutande sakrala funktioner. I en av kapellsalarna finns fem inkarnationer av Dalai Lama begravda. Den vita delen av palatset har varit både Dalai Lamas vinterresidens och kansli för den tibetanska regeringen fram till dess att Dalai Lama gick i landsflykt 1959. Potalapalatset undgick förstörelse under kulturrevolutionen och kom med på världsarvslistan 1994. Numera är palatset ett museum men också  en viktig plats för Tibets buddhister. 

På gården framför de högst belägna byggnaderna.

 Det är som sagt en lång och tung vandring att ta sig upp i Potalapalatset. Det blir inte lättare av att man inte får ta med sig någon vattenflaska in genom säkerhetskontrollen. Något man saknar under den svettiga promenaden. Till slut når man en öppen innergård precis nedanför de röda delarna av byggnaderna. Där finns det möjlighet att köpa vattenflaskor, små och dubbelt så dyra som det är på andra turistmål. Men just då spelar priset ingen roll för kroppen skriker efter vatten. 

Utsikt från Potalapalatset.

 Många känner säkert igen Potalapalatset och omgivningarna från filmen ”Sju år i Tibet”.  Det är något speciellt att få gå runt i kapellsalarna, se de stora guldtäckta stuporna och Dalai Lamas sovrum. Det blir också några tillfällen att se utsikten högst upp i palatset. Det är då man ser hur en helt ny stad växt fram runt den gamla stadskärnan.

Detta är ett inlägg dag 42 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.
Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s