Festen efter sommaren (#blogg100 dag 34)

IMG_0323.JPG

Stora målningar pryder klipporna vid sidan om Drepungklostret.

Varje år i augusti är det en stor fest vid Drepungklostret, Shoton Festival. Den inleds med att ett jättestort silkesporträtt av Buddha avtäcks på en bergssluttning. Tyvärr missade vi festivalen, men det stora porträttet kunde vi inte undgå att se både när vi gick upp till klostret och när vi gick runt ovanför klosterområdet.
Förr krävdes det att de buddhistiska munkar höll sig inomhus hela sommaren för att riskera att trampa på några av alla de små insekter som lever på marken. När de väl fick gå ut igen passade många munkar på att vandra i bergen ovanför klostret. Där bjöds de på yoghurt av herdarna.
Fortfarande passar munkarna på att meditera i bergen efter sommaren, men sedan möter deras familjer upp vid bergssidan utanför klostret och deltar i festivalen. Många munkar från andra kloster passar också på att vallfärda till Drepung under den här tiden på året. Flera tusen religösa buddhister brukar vara samlade när porträttet ska avtäckas.
Området för Shoton festivalen har genomgått en stor upprustning de senaste åren och arbetena pågår fortfarande. Det området liksom klostret utsattes för vandalisering efter kulturrevolutionen, men nu läggs mycket kraft på renovering av byggnader och omgivningar.

IMG_0327.JPG

Ett stort silkesporträtt av Buddha avtäcks varje år vid Shoton festivalen. i förgrunden syns både ruiner och restaurerade delar av Drepungklostret.

Detta är ett inlägg dag 34 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.

 

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s