Drepungklostret och Dalai Lama (#blogg100 dag 33)

IMG_0319.JPG

Drepungklostret, ett av de tre stora klostren i Tibet

Andra dagen i Lhasa blev det dags för det andra klostret på vår resa, Drepungklostret som ligger väster om Lhasa, bara fem kilometer från centrum. Det innebar också en promenad med en höjdskillnad på 300 meter, något som kändes mycket mer tungt än man kunde tro.

IMG_0321.JPG

När bönerullen snurrar med vattnets hjälp, så förs bönerna vudare med vattnet.

Drepung räknas som ett av de tre stora klostren i Tibet och har också haft ett stort politiskt inflytande. Det byggdes som många andra buddhistiska kloster under 1400-talet. Här har 7-10000 munkar bott och verkat, siffran varierar i olika källor. Men numera är det endast några hundra som verkar här.
Drepungklostret anses vara Dalai Lamas modertempel. Det var här som den tredje Dalai Lama välkomnades som den första levande Buddha. Eftersom han ansågs vara en inkarnation av en företrädare, så tilldelades denne och hans företrädare titeln retroaktivt. Men sedan juni 1578 har de tibetanska munkarna funnit nya levande Buddha som efterträdare och idag leds buddhisterna av den 14:e Dalai Lama, även om han lever i exil i Indien sedan 1959.

IMG_0320.JPG

När man passerar bönerullarna så snurrar man dem.


Detta är ett inlägg dag 33 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.


Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s