När munkarna debatterar (#blogg100 dag 31)

Munkdebatt i Seraklostret.

Det sker mycket undervisning i de buddhistiska klostren. Men det är bara i Seraklostret i utkanten av Lhasa som vi får vara med på läxförhör, en munkdebatt. Varje eftermiddag är det offentlig debatt inne i klostret och många besökare tar chansen att samlas runt torget där debatten ska äga rum.Munkdebatten i Seraklostret engagerar.

Rent praktiskt är det en som sitter och en som sår. Den som står upp ställer frågor, oftast förknippad med dagens undervisning. Den som sitter ner ska svara och får sitta kvar så länge han svarar rätt.

Hela det grusade torget är fyllt av debatterande munkar. Frågorna kastas fram och besvaras snabbt. Vi antar snart att munkdebatterna sker mellan munkar med liknande kunskapsnivåer. Den livliga diskussionen är ett skådespel även för oss som inte förstår vad som sägs.

Detta är ett inlägg dag 31 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.


Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s