Lhasa är gudarnas plats (#blogg100 dag 27)

Entrén till sommarpalatset Norbulingka i Lhasa

 Vi vaknade som sagt till en härlig sommardag i Lhasa. En god natts sömn och att vi nu befann oss bara 3650 meter över havet, gjorde att alla hade återhämtat sig hyfsat. Nu väntade dagar med många historiska byggnader, världsarv, kloster och platserna där Dalai Lama bott.

Detalj från entréporten till Norbulingka.Många tibetaner besöker Norbulingka.

Först ut på programmet stod Norbulingka, som var Dalai Lamas sommarresidens i Lhasa. Men det är inte bara ett residens utan också en härlig park som lockar till utflykter med picnic. Det var en avslappnad och lugn stämning som rådde. Det kändes som semestern börjat på allvar. Vi mötte många tibetanska familjer som också uppsökt det här världsarvet liksom många kinesiska turister.

Sommarresidenset började byggas i mitten av 1700-talet och har flera palats. Så sent som på 1950-talet lät den 14:e Dalai Lama uppföra det Nya palatset. Det var inte klart förrän 1959, det vill säga det år som Dalai Lama också tvingades fly från Tibet till Indien.

Inne i palatsen fick vi första gången stifta bekantskap med hur man går medsols runt i byggnader och runt heliga platser. Många av tibetanerna hade växlat sedlar till låga valörer för att kunna ”offra” eller donera i olika rum och viktiga platser i byggnaderna. Pengarna används till underhåll av byggnaderna och platserna. Det här var en ”insamling” av pengar, som vi skulle få uppleva i alla kloster och andra religösa byggnader under den kommande veckan.

När vi gick runt i Norbulingka kunde vi på avstånd också se den bio som Dalai Lama lät äventyraren Heinrich Harrer ordna med på 1940-talet. Det kan man bland annat se mer om i filmen ”Sju år i Tibet”.

Jag läser mig till att Lhasa betyder Gudarnas plats på tibetanska, men det finns andra, äldre skrifter med annan stavning som  kan uttydas Getens plats. Men efter en dag i Lhasa tror jag mer på tolkningen Gudarnas plats.Sommarpalatset Norbulingka i Lhasa.Detta är ett inlägg dag 27 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.


Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s