Dags för den stora tågresan (#blogg100 dag 21)

Efter en hel dag i Xining var det ändtligen dags att åka till tågstationen och den efterlängtade tågresan. Men innan tåget lämnade stationen i Xining var det mycket som var annorlunda mot en vanlig tågresa i Europa.

Först av allt fick inte bussen köra fram till stationen, utan vi fick gå från en närliggande parkering med våra väskor och kassarna med inköp för resan. Vid stationen väntade första säkerhetskontrollen av samma klass som på flygplatserna. Bagaget röntgades och vi fick få genom metalldetektorerna. Det tog sin tid innan alla var igenom kontrollen. Väl igenom var vi i en stor vänthall med massor av militärer i väntan på transport. Vi slussades snabbt vidare till ett särskilt väntrum. Det var enkla väggar som avskärmade en del av hallen. Innanför dessa fanns bord och soffor att vänta i.

Väntan på stationen i Xining.

 Det blev en lång väntan. Den ena gruppen efter den andra fick lämna väntrummet, men vi fick fortsätta vänta medan avgångstiden kom allt närmare. När vi äntligen fick klartecken att gå till perrongen visade det sig att man slussade ut passagerarna till två vagnar i taget. Först en extra säkerhetskontroll i avgångshallen, sedan promenad till perrongen med allt bagage och sedan en ny kontroll innan vi fick gå ombord på tåget.

Väl ombord på tåget började en form av byteshandel. Själv höll jag mig till den anvisade kupén och den underslafen som var angiven på min biljett. Vi var två kvinnor till i kupén och en man. Alla tillhörde vårt ressällskap, men eftersom en av kvinnorna hamnat ensam i en annan vagn så försökte vi via byten få en bättre fördelning i kupéerna och vår reseledare hjälpte till att informera konduktörerna om bytena som planerades.

Till slut var alla på plats och tåget lämnade Xining för Lhasa i Tibet. Det var mörkt ute och alla var trötta så vi valde att försöka sova och vila inför morgondagens upplevelser.

Detta är ett inlägg dag 21 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s