Figurerna på taket avslöjar byggnaden (#blogg100 dag 13)

Tio figurer avslöjar att detta är Högsta harmonins sal i den Förbjudna staden.

Under vår promenad genom den Förbjudna staden blir jag genast fascinerad av de vackra taken men sin fantastiska utsmyckningar. På många av byggnaderna finns rader av små figurer, drakar och krigare ovanpå det gula tegeltaket. De flesta av dem omringade av en stålram som jag misstänker är en åskledare.

Vi får snart lära oss att antalet figurer på takåsen avslöjar byggnadens betydelse. Ju fler figurer desto viktigare byggnad. Högst i rankingen står Högsta harmonins sal med sina tio små figurer. Där höll kejsaren många av sina ceremonier. 

När jag går där och fångar det ena vackra taket efter det andra kommer jag att tänka på min teckningslärare på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Han brukade uppmana oss att lyfta blicken och titta på utsmyckningarna på husfasaderna eller försöka få se taken i Göteborg från omgivande högre byggnader. Om man lyfter blicken finns det mycket att se.Det finns många vackra takutsmyckningar i den Förbjudna staden.Detta är ett inlägg dag 13 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s