Streetphotography på Himmelska Fridens torg (#blogg100 dag 11)

Alla ska fotograferas vid monumenten på Himmelska fridens torg.

Jag tycker alltid att det är roligt att fotografera andra som fotograferar andra. På Himmelska fridens torg i Beijing (Peking) blev det också mina första gatubilder i Kina, eller streetphotography som det också kallas, av människor som inte hade en aning om att de var i centrum på min sökare.En av många med mobil på Himmelska fridens torg.


Medan jag går runt på torget och funderar över den här platsen så hör jag Björn Afzelius text om Himmelska Fridens torg. Han skrev 1990, året efter studentdemonstrationerna som slutligen stoppades av militärerna och med åtskilliga dödade. 

Bland alla nyhetsbilder som nådde västvärlden är det ändå den på den okände rebellen, mannen som ensam ställde sig i vägen för stridsvagnarna. Den mest kända bilden togs av Jeff Widener, amerikansk fotograf, som befann sig på sjätte våningen på Beijing hotel ungefär 800 meter bort. 

Historien berättar att fotografen snabbt gömde filmen i vattentanken på sin toalett. Strax efter greps han av polis och satt arresterad. När han släpptes återvände han till hotellet och begärde att få igen sitt gamla rum. Där fanns filmen kvar på sitt gömställe. Sant eller inte, men motivet av den okände rebellen är ett verkligt streetphotography. Det var från Beijing hotel som bilden togs på den okände rebellen.Detta är ett inlägg dag 11 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Foto, Resor och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s