Världens största torg (#blogg100 dag 9)

Stadsporten Qianmen vid södra ändan av Himmelska Fridens torg i Peking.

Tiananmen square eller Himmelska Fridens torg sägs vara världens största torg med sina 220 000 kvadratmeter. Det är 765 meter från stadsporten Qianmen i den södra änden till Himmelska Fridens port och entrén till den Förbjudna staden i den norra ändan.

Stadsporten Qianmen ger en bild av den mur som skyddade området runt kejsardömets ministerier. Men alla murar är sedan länge borta och byggnaderna runt torget uppfördes på 50-talet. Utöver Mao Zedongs mausoleum finns här Nationalmuseum och Folkets stora hall. Mitt på torget återfinns Monumentet över folkets hjältar.

Det är eftermiddag när vi kommer hit och ganska lugnt. Men tidigare på dagen har kön ringlat lång till Maos mausoleum. Nu står staketen ihoprullade och väntar på nästa dags köer.Staket i väntan på morgondagens köande till Maos mausoleum.Monumentet över folkets hjältar framför Folkets stora hall.Den Himmelska Fridens port utgör entrén till den Förbjudna staden.

Detta är ett inlägg dag 9 i utmaningen #blogg100. Det är ett av flera från en resa till Kina, Tibet och Nepal sommaren 2014.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s