Från träskmarker till marmorberg – Toscana dag 2:1 (#blogg100)

20140513-214901.jpg
Redan på min första vandringsresa i Provence 2000 kom vandringar i Toscana på tal. Speciellt några norrmän i gruppen talade entusiastiskt om sina strövtåg där. Själv undrade jag om det inte var väldigt kuperat. Jag mindes det vackra landskapet med böljande kullar från en resa 1996.
– Nej, sa norrmännen och menade att man höll sig mest uppe på kullarna.
Det lät lockande, men jag lät ändå vandringsresan till Toscana få vänta till 2009. Det visade sig bli en mycket varierad vandringsupplevelse från det platta kustlandskapet i Maremma till de branta skogsvägarna i närheten av Carrarra. Det var också en hel del vandringar uppe på de vackra kullarna.
Eftersom gruppen hade samlats i Rom var det några timmars bussresa upp till Toscana och den första vandringen i Maremma. Hela området har varit träskmarker som många genom åren försökt dränera och förvandla till odlingsmark. I södra delarna finns ett naturreservat där man fortfarande kan förstå hur hela regionen har sett ut en gång i tiden.
Vi skulle egentligen ha vandrat i de södra delarna av reservatet och upp på en höjd. Men den delen var tillfälligt avstängd så vi fick gå norrut i platta områden till ett gammalt pumphus, en viktig byggnad i försöken att dränera markområdena.

20140513-214951.jpg
Vid pumphuset var det dags för resans första picnic, en återkommande höjdpunkt på Temaresors strövtåg. Dagen i naturreservatet avslutades också med bad i Medelhavet, veckans enda möjlighet för sedan skulle vi vara långt från kusten.

20140513-215017.jpg

Detta är ett inlägg dag 74 i utmaningen #blogg100. Det handlar om strövtåg i Rom och vandringar i Toscana 2009.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor, Vandring och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s