Vandra med hjälp av en bok (#blogg100)

Det finns många olika sätt att planera sina vandringarna. Jag brukar använda tre olika modeller.

  • Följa med på en färdig vandringsresa.
  • Följa med på utflykter där det ingår vandringar.
  • Planera helt själv.

Det är just när man ska planera själv som det kan vara lite svårare. Ibland kan man via turistbyråer och Internet få tips om bra leder. Men vill man läsa en bok som verkligen hjälper en så skulle jag vilja rekommendera serien Sunflower landscapes. Det är en engelsk bokserie med vandringar samt bilturer med korta promenader och förslag om trevliga picnicplatser i olika länder eller på olika resmål. Böckerna innehåller både översiktskarta och detaljkartor, vackra bilder och bra beskrivningar.
Min första bok var Sunflower’s guide för Korsika. Den innehåller inte mindre än 40 olika vandringar på ön, varav ett tiotal i omgivningarna runt Calvi. Dessutom kan man hämta rättelser och ändringar på deras webbplats innan en resa/vandring. De har även ett erbjudande om att uppgradera en äldre upplaga mot en nyare till ett förmånligt pris.
Själva vandringsbeskrivningarna är oftast mycket bra och instruktiva. De innehåller också tidsangivelser för varje del i vandringen. Det gäller dock att vara noggrann och följa instruktionerna.
Första gången jag följde anvisningarna i en bok från Sunflower var en vandring på Korsika 2003 från Sant’ Antonino till l’Ile-Rousse. Den gången tog vi en taxi från Calvi till Sant’ Antonino där vandringen började. Varje del av vägen beskrevs väl, men ändå missade vi den smala passagen i en häck när vi skulle gå in i den lilla byn Occiglioni. Vi upptäckte det för att en etapp som skulle leda in i byn tog längre tid än anvisningarna.
Så när vi väl hittat in till torget och kyrkan i byn gick vi fram till häcken vi passerat en stund tidigare och hittade det lilla trappsteget i häcken som vi missat. Den här gången blev det bara en omväg på 15 minuter och då hade vi dessutom tvingats passera en lös vakthund vid en verkstad. Hunden hade vi sluppit om vi hittat rätt direkt.
Turen avslutades som sagt i I’lle Rousse. Därifrån kunde vi sedan åka tåg tillbaka till Calvi.
Själva vandringen var nio km lång, med en höjdskillnad på 450 meter.
De här vandringsböckerna finns oftast bland reselitteratur i bokhandeln och går givetvis också att köpa på nätet.

Detta är ett inlägg dag 60 i utmaningen #blogg100. Det handlar om erfarenheter av vandringar på Korsika.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Boktips, Resor, Vandring och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s