Whiskyresan kan börja eller sluta på Royal Mile – Skottland dag 7:4 (#blogg100)

20140412-113427.jpg
När man vänder ryggen åt Edinburgh Castle och gör sig beredd att gå ner från Castlehill så har man Royal Mile framför sig. Det är inte en utan flera gator som tillsammans utgör den raka vägen mellan Edinburgh Castle i väster och Palace of Holyrood i öster.
På höger sida, med adress Castlehill, ligger Scotch Whisky Experience. Här kan man antingen börja eller avsluta sin whiskyresa i Skottland. Där finns ett museum där man kan få både grundkunskaper och prova whisky. Det kan vara ett utmärkt sätt att inleda en resa där man tänker prova de här ädla dryckerna. Men sommaren 2013 valde jag istället att avsluta vandringsresan med en tur i museibutiken. De har över 300 olika sorters single malt på hyllorna från alla Skottlands regioner. Det är lätt att drömma sig bort till naturen med torv och vattendrag som gett whiskyn dess karaktär.
I butiken finns också en praktisk smakkarta som hjälper dig att hitta nya märken som du kan tänkas tycka om. På lite håll ser det ut som en stjärnkarta, men den rymmer en helt annan typ av information. Kartan utgår från den flavour map som finns i många versioner på nätet. Men i butiken har man lagt till en yttre cirkel med namnen på de olika regionerna och på destillerierna. Trycker du på namnet på ett destilleri så tänds en lampa på smakkartan och då kan du snabbt hitta andra sorter som påminner om din egen favorit.
Butiken är en bra kunskapskälla, men prisnivån är kanske inte den mest förmånliga.

Detta är ett inlägg dag 43 i utmaningen #blogg100. Det handlar om en vandring i Skottland sommaren 2013.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Mat & dryck, Resor, Vandring och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s