Allt som behövs till whiskyn – Skottland dag 5:1 (#blogg100)

20140401-211437.jpg
När man vandrar i Skottland omges man av några av de saker som behövs för att tillverka whisky, färskt vattnet och massor av torv. Vattnet har vi druckit från bäckarna vi passerat och njutit av att inte behöva bära med sig allt vatten för dagen.
På kvällarna har vi kunnat prova den förädlade formen av vatten, den lokala whiskyn. Varje pub och bar har haft någon single malt som de lyft fram med lite extra stolthet.

20140401-215607.jpg
Den fjärde vandringsdagen var det äntligen dags att besöka ett destilleri. Eftersom vi skulle vandra på Skye så var Talisker det destilleri som stod på programmet. Själv var jag där 1999 och nu var det kul att se hur de förändrat både sina visningar och sina whiskyprovningar. Dessutom hade sortimentet utvidgats.
En del tror att destilleriet ligger vid Talisker bay, men det finns i Carbost vid Loch Harport och där har det funnits sedan 1843. Själva destilleriet grundades redan 1830 och hann flytta två gånger innan det fick sin permanenta plats.

20140401-215806.jpg
Det råder totalt fotoförbud inne på destilleriet med ett undantag. Det är tillåtet att fotografera tunnorna i ett av de lager vi passerar. Därav bilden högst upp. Annars är man hänvisad till bilder av omgivningarna och byggnaderna från utsidan.

20140401-220447.jpg
Just den här sommaren är det lite vatten i älven som flyter utanför. Det gör det svårt att klara kylningen under tillverkningsprocessen. Men även vattnets destilleriets källa Carbost Burn har problem med vattenförsörjningen.
När jag var på Talisker första gången 1999 så tillverkade man i första hand single malt som lagrats i åtta, tio eller fjorton år. Då hade man också lanserat en av mina favoriter Talisker Double Matured, en rökig whisky med en viss sötma. Numera kommer det nya produkter varje år och del verkar vara mer för marknadsföring än för att bevisa sin hantverksskicklighet. Så jag håller mig till de beprövade sorterna.

Detta är ett inlägg dag 33 i utmaningen #blogg100. Det handlar om en vandring i Skottland sommaren 2013.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor, Vandring och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Allt som behövs till whiskyn – Skottland dag 5:1 (#blogg100)

 1. larjanko skriver:

  Åååh, jag blir så avis, en av mina drömmar är att göra en whiskeyresa till Skottland. Kanske en dag… 🙂

  Gilla

  • acjgbg skriver:

   Det var vid en resa 1999 som jag lärde mig att uppskatta de riktiga rökiga single malt. Den gången åkte vi runt med bil. Men möjligheten att också vandra gav en ny dimension till dryckerna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s