Flaggstängerna kan berätta historien

20130329-191753.jpgHar ni tittat på flaggstängerna vid Gustaf Adolfs torg? Jag tänker på de tre som står i östra änden av torget nästan ute vid Östra Hamngatan. Ta ett extra varv runt var och en av dem för att se motiven på alla fyra sidorna. Det är ett stycke göteborgshistoria i koncentrerad form, men rymmer också en del av de grekiska gudasagorna.
Den flaggmasten som står närmast hamnkanalen har motiv från varven och SKF, skansarna Kronan och Lejonet samt Domkyrkan.
Flaggmasten i mitten har motiv från gudasagorna.
Den flaggmasten som står närmast Börsen visar upp skepp och flygplan, Ostindiefararen men också himlen med moln och stjärnor.
Det är konstnären Bror Chronander som svarat för motiven som kom på plats 1932.
Jag har själv passerat många gånger utan att se dem. Det var först vid höstens Geekwalk med tema statyer och konst som jag upptäckte dem.

Detta är ett inlägg dag 66 i utmaningen #blogg100. Jag har antagit utmaningen för skriva klart inlägg från ett antal olika resor de senaste åren. Men just nu har jag tagit paus från resorna och fokuserar istället vandringar i Göteborg och på andra platser i landet.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Konst och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Flaggstängerna kan berätta historien

  1. Pingback: GeekWalk » Nr 18. Statyer i Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s