Tänk om väggarna kunde berätta

20130326-171324.jpg
Jag och några kompisar brukar ge oss ut på vandringsresor i Sverige. Vi bokar in oss på vandrarhem, lagar god mat och gör dagsturer i omgivningarna. En av de pärlor vi besökt är STF:s vandrarhem i Fegen: Baka loge. Det är ett gammalt 1700-tals hus i natursköna omgivningar.
Utöver att huset är trevligt så har det sin egen historia. Historien om Selma och historien om traktens eget äpplekrig väcker fantasin.
Selma var hushållerska åt två bröder som bodde i mangårdsbyggnaden. Eftersom båda blev förälskade i henne så bestämde de tillsammans att Selma skulle sluta och återvända hem. Men Selma glömde i bästa askeungestil kvar sina skor på stranden och roddbåten fick vända ute på sjön Fegen. När den väl återvänt så blev också Selma kvar.
Med tiden blev Selma änka och arvtagare till gården. Huset såldes till kommunen, men Selma skulle få bo kvar. Under 1970-talet så upptäckte några tyska affärsmän platsen. De ville köpa marken och planerade ett semesteranläggning på platsen. Men Selma vägrade att flytta, befolkningen i trakten protesterade och affären stoppades.
Efter Selmas död stod huset tom under många år men till slut rustades det upp och öppnades som vandrarhem 2005.
Numera finns flera leder att följa i skogarna och utmed sjön Fegen. En del av dem har vi provat, men eftersom vi drabbats av regn så har grillstugan vid sjön lockat mer än de fasta eldplatser som finns ordnade utmed sjön.
En bit från vandrarhemmet, i skogen bortanför logen finns en märklig syn. Ett gammalt träd i en grön glänta som för tankarna till John Bauers sagomiljöer.

20130326-174135.jpg

Detta är ett inlägg dag 63 i utmaningen #blogg100. Jag har antagit utmaningen för skriva klart inlägg från ett antal olika resor de senaste åren. Men just nu har jag tagit paus från resorna och fokuserar istället vandringar i Göteborg och på andra platser i landet.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Vandring och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s