Flodhästar har egen solskyddsfaktor (Kenya dag 7:2)

20130228-213425.jpg
Idag hade jag tänkt skriva om flodhästarna i Tsavo East. Men jag hittar inga bra bilder från Galana floden så istället får det bli en flodhäst från Amboseli.
Det är korta stunder man har chans att se en flodhäst, eftersom de tillbringar större delen av dagen under vatten. Deras skinn tål inte sol och kan snabbt torkas ur. Ibland kan man se att flodhästen har skära fläckar på huden. Det är deras egen solkräm, ett sekret från några körtlar, som har en mycket hög solskyddsfaktor. Detta gör att de kan ha ögon och öron ovanför vattenytan.
Trots att flodhästen vistas så mycket i vatten är de dåliga på att simma och står eller går på botten.
Det är först på nätterna som flodhästarna tillbringar längre tid på land. Då går de nämligen upp för att beta och de äter 40-50 kilo gräs varje natt.
Mer kuriosa om flodhästen. När den uträttar sina behov så använder den svansen som en propeller för att sprida sin avföring i vattnet. Det ser roligt när svansen vispar, men är mycket effektivt.
Slutligen räknas flodhästen till de tio farligaste djuren. De kraftiga käkarna och stora tänderna är ett livsfarligt vapen att möta för den som kommer i vägen för en flodhäst.

Detta är ett inlägg dag 37 i utmaningen #blogg100. Jag har antagit utmaningen för skriva klart inlägg från ett antal olika resor de senaste åren. Just nu skriver jag om en resa till Kenya jul och nyår 2011.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s