Storskaligt frivilligarbete (Indien 6:5)

20130214-234046.jpg
Frivilligt arbete kan ta sig många uttryck. Det visste jag redan innan min resa till Indien. Men den sista programpunkten på den här rundresan gav en inblick i ett storskaligt frivilligarbete.
Vår indiske guide hade under veckan berättat om sitt liv som sikh och gärna svarat på alla våra frågor om hans religion. Så det var med extra stolthet som han berättade om sitt tempel inför besöket där; Gurdwara Bangla Sahib i Dehli. Här firar han gudstjänst och här går hans två döttrar i skolan. En stor del av verksamheten drivs med frivilliga insatser. Bland annat lagar man mat och utspisar 10000 människor.

20130214-234119.jpg
Det är inga små kittlar som kokar i det stora köket. Det är jättestora grytor med ris och grönsaker. Men så ska maten som sagt räcka till tiotusen människor varje dag.

20130214-234146.jpg
Vid stora bakbord sitter frivilliga och bakar nanbröd, som sedan gräddas på stora stekhällar. Genom fönstren till rummet bredvid kan vi se hur människor redan börjat sätta sig i kö för nästa tillfälle att få mat.

20130214-234212.jpg
Efter besöket i det stora köket är det dags att besöka själva temeplområdet. Som alla andra besökare får vi gå genom att fotbad för att tvätta våra fötter, innan vi fortsätter in på själva tempelområdet och in i templet. Här pågår gudstjänst 24 timmar om dygnet, med nya textavsnitt varje timma. Många sitter ner och andra går ett sakta varv genom lokalen innan de lämnar byggnaden.

20130214-234222.jpg
Inne på tempelområdet finns också en stor bassäng. Många ställer sig i det välgörande (?) vattnet trots den kyliga kvällsluften. Själv drar jag ett djupt andetag, tittar på det stilla vattnet och känner att resan närmar sig sitt slut för den här gången.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i #Blogg100, Resor och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s