Kreta dag 12: Utflykt på egen hand

20111004-120138.jpg

Jag tillhör dem som gärna testar en utflykt på egen hand, men min medresenär är mer frågande till det kloka i att resa på så lösa boliner. Nu hade våra unga grannar också bett att få haka på så det verkade kanske något säkrare?
Redan kvart i nio gav vi oss iväg för att försöka hitta bussen till Kissamos och Kastelli för en båttur väster om västra Kreta.
Det visade sig att busshållplatsen låg precis utanför hotellet, så vi behövde inte gå till torget i Platanias. En ledbruten grekisk man bekräftade att bussen till Kastelli skulle stanna vid hållplatsen, men mer än så förstod vi inte varandra. Men ett leende är ju den viktigaste kommunikationen.
Det blev en snirklig bussresa via småvägar till Kissamos och vi undrade flera gånger om vi skulle hinna till Kastelli i tid. Men vi hade en kvart till godo när vi löst biljett till båten.
Vi hade trott att i skulle ut ed en liten utflyktsbåt, men det såg mer ut som en stor färja, där fören öppnades som en bilfärja, som väntade på oss vid kajen. Men det kändes tryggt när vi gav oss ut på öppet vatten.
Turen vi följde med gick först till Gramvoussa. På toppen av ön finns ett ventianskt fort från 1500-talet. Det sägs vara byggt till skydd mot pirater, men när 3000 rebeller förskansade sig här under tre år på 1800-talet så fick de också försörja sig som pirater för att överleva.
Den som inte vill besöka fästningen kan njuta av sol och bad nedanför klippan eller titta närmare på det fartyg som förlist vid sidan av viken.
Efter en timma iland på Gramvoussa var det skönt att sätta sig till bords med sallad och grillspett för att få nya krafter.
Båten fortsatte sedan tvärs över till fastlandet och lagunen vid Balos Bay. Det är en underbar sandstrand innanför ett korallrev. Vi hade otur med vindarna igen och mörka moln drev in över den vackra stranden. Men skam den som ger sig, för det gick ändå utmärkt att bada och det var varmare i vattnet än på land.
Tillbaka på fördäck på båten kom en regnskur, men det gör mindre när man sitter i baddräkt och hela återresan till Kastelli belönades vi med sol.
Tillbaka i hamn visade det sig att den allmänna bussen stod och väntade sida vid sida med turistbussarna. Det må så vara att returbiljetten kostade 30 cent mer än ditresan när allting flöt så smidigt.
Slutsats: det går utmärkt att göra egna utflykter med kollektivtrafiken. Hade jag inte redan betalt utflykten till Elafonissi så hade jag nog tagit lokalbussen dit också.

20111004-120654.jpg

20111004-120754.jpg

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i Vandring och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s