Kreta dag 3: En dag i ravinen

20110927-165437.jpg

Ska du till Samariaravinen? Har många undrat när de hört att jag skulle vandra en vecka på Kreta. Det är den mest kända ravinen i bergskedjan Lefka Ori. Det är ett utmaning som många turister tar sig an. Tidvis kan det nästan bli kö i en del passager i den 18 km långa ravinen.
Men på en Temaresa går man inte där alla andra är, så på vår karta fanns den betydligt kortare Iriniravinen som också ligger i Samarias naturreservat.
Vi startade från Agia Irini och gick söderut. Vägen kantades av de höga bergen och vi förvånades ofta över hur träden kunde växa på bergssidorna. Termiterna hade satt sina spår i en del nedfallande stammar. Bakom en klippa skymtade en get och vid de brantaste passagerna fanns det kraftiga räcken.
Vi möte bara fem eller sex personer på hela dagen och kunde njuta av den tysta naturen till fullo.
På eftemiddag såg vi fem gamar sväva i luften ovanför topparna. Det var gåsgam eller lammgam, men på det avståndet rådde en visse osäkerhet om vilket.
Efter en fin dag i ravinen fortsatte vi med buss till vårt nya resmål; Paleochora där vi ska stanna i fyra nätter. Bussturen började bra, men helt plötsligt så hade vi lämnat huvudvägarna. Vår chaufför hade bestämt sig för att köra den närmsta vägen. Den smala asfalterad vägen förvandlades snart till en ännu smalare grusväg där ingen buss borde köra. Det gick som ni förstår bra även om det var obehagligt och tog sin tid.
Framme i Paleochora väntade ett svalkande dopp i Libyska havet tvärs över gatan från hotellet.

20110927-170125.jpg

20110927-170509.jpg

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i Vandring och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s