Cirkeln är sluten (Cornwall 2010 dag 7:1)

På väg till St Michaels mount i Cornwall2006 besökte jag Mount St Michel i Normadie, på gränsen till Bretagne. Nu har jag varit på St Michael’s mount i Cornwall.
Båda klostren ligger högst upp på en klippö omgivna av havet eller sanddyner beroende på tidvattnet.
I Frankrike hade man höjt vägen ut till Mount St Michel så man kunde ta sig dit torrskodd oberoende av tidvattnet (däremot varnades besökarna från att vandra på sanddynerna beroende på både tidvatten och kvicksand).
Ebb vid St Michaels mount, men ännu dröjer det två timmar innan man kan gå torrskoddI England är det fortfarande tidvattnet som avgör hur man tar sig ut till St Michael’s mount vid Marazion. Så när vi kom vandrande från Penzance, dit vi tagit oss med tåg från St Ives, var det båt som gällde. Först två timmar senare gick det att gå torrskodd tillbaka.
Andra skillnader är storleken på så väl klostret som det lilla samhället på ön. St Michael’s mount löd under klostret i Normandie och är följaktligen mycket mindre.
Det sägs att noviserna från benidiktinklostret Mount St Michel skickades till filialen St Michaels mount. De måste klara fem vintrar i Cornwall och härdas i England innan de fick avlägga sina klosterlöften.
På väg till St Michaels mount med båtIdag är det turister som färdas med båt eller vandrar det stensatta vägen ut till ön för att sedan vandra den branta backen upp till klostret. Idag är bottenvåningen och kapellet öppet för besökare medan resten är privatbostad. De forna ägarna disponerar bostaden på 999 år medan National trust tagit över ansvaret.

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i Vandring och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s