Har jag kommit till en annan planet? (Cornwall 2010 dag 3:2)

Har jag kommit till en annan planet? Nej det är växthusen i Eden project.I Cornwall har man brutit mineral och fin lera ur marken under långa perioder. På sina håll har man helt format om landskapet. Det har blivit både stora uttag i marken som gigantiska grustag men också nya åsar och höjder av det material man inte kunna ta till vara.
Numera försöker man återställa naturen och de gråvita åsarna har täckts med ginst och annan snabbväxande grönska. Men ett extra spännande projekt, präglat av nytänkande är Eden project. Det ligger mitt ute på landet strax norr om St Austell.
Vi tog oss dit genom att ta tåg till Luxulyan och sedan cykla till Eden project. Vi färdases genom ett starkt kuperat landskap och kunde inte ana vad som väntade bakom den sista kullen. Det var först när vi tittade ner i dalgången som fick syn på framtidsskapelsen med drag av en rymdstation i någon science fiction film – det var Eden project.
Det är entreprenören Tim Smit som förvandlat en gammal krater till en blomstrande dalgång men några stora jättebubblor som fyller upp landskapet.
Bubblorna är gigantiska växthus. I den ena får man besöka regnskogar med planter från olika världsdelar och regioner. I det andra växthuset förflyttas man till Medelhavsområdets natur och temperatur. Mellan de här två futuristiska växthusen kan man köpa en Cornish pastery eller gå ut och titta på skrotskulpturen som visar all elektronik som en människa förbrukar under en livstid.
Utöver alla växter så är själva växthusen, bubblorna, en upplevelse i sig. Det sägs att flera arkitekter varit och funderat över både utformning och konstruktion för att det skulle få plats i kratern. Konstruktionen påminner om bubblorna i diskvattnet (det är där inspirstionen kom) och varje fält är en sexhörning precis som i en bikupa.
Som sagt en kort stund när jag får syn på växthusen undrar jag om jag hamnat på en annan planet.

Högst upp i regnskogen i Eden project finns ett vackert vattenfall

En människas livsförbrukning av elektronik?

Om acjgbg

Jobbar med information och bor i Göteborg. På fritiden lockar resor, vandringar, konserter, vänner, mat, vin och bra böcker.
Detta inlägg publicerades i Vandring och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s